Entrevista a la Dra. Antònia Obrador, cap del grup Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica

El Grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica està format per investigadors de l’Hospital Universitari Son Espases i de l’àrea de Biologia Cel·lular del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears. Es tracta d’un grup interdisciplinari amb formació específica en les àrees de Biologia Molecular i Cel·lular, Bioquímica, Farmacologia i Medicina, l’interès se centra en el camp de la recerca en oncologia translacional. Les línies de recerca en les que treballem s’emmarquen dins de l’àrea temàtica de Ciències de la Salut i en elles s’estableix una sinergia entre la recerca biomèdica de caràcter més fonamental i la investigació clínica. Des de la seva creació el grup ha aconseguit finançament ininterromput a través de diferents projectes d’investigació competitius en matèria de càncer.

 

Com definiria la paraula càncer?

La paraula càncer fa referència a un conjunt de patologies que es caracteritzen pel creixement descontrolat de les cèl·lules de les quals provenen, originant tumors. Aquest creixement descontrolat pot afectar els teixits on s’origina el tumor i en altres òrgans donant lloc a les metàstasis.

El grup que encapçala  se centra en l’estudi de noves estratègies terapèutiques en sarcomes de parts blanes, càncer de pulmó i càncer de pròstata. Per què us decidíreu centrar de manera específica en aquests tipus de càncers?

El nostre grup d’investigació és un grup multidisciplinar que compta amb investigadors més bàsics com els biòlegs moleculars i investigadors més clínics com oncòlegs i patòlegs. El servei d’oncologia de l’Hospital Universitari Son Espases en els darrers anys ha liderat diferents assajos clínics i projectes d’investigació en aquests tipus de càncers.

En concret, els sarcomes són tumors poc freqüents, dels quals es coneix poc sobre les seves alteracions moleculars i en les darreres dècades pràcticament no s’ha canviat l’esquema de tractament. Existeix, doncs, una necessitat de trobar nous biomarcadors i teràpies més dirigides contra aquests tipus de tumors per tal de millorar els tractaments actuals. Estem treballant per trobar nous tractaments per aquests tipus de tumors.

Pel que fa al càncer de pròstata, ens vam interessar amb un grup de molècules, la via de senyalització Wnt/beta-catenina, amb el que havíem estat treballant com a nova diana terapèutica en sarcomes i que es va descobrir que tenien un paper important en el càncer de pròstata resistent a castració. El càncer de pròstata resistent a castració s’origina quan els pacients han rebut teràpia de deprivació androgènica durant un cert temps i el tractament deixa de funcionar, generant resistència i, per tant, fent que la malaltia pugui avançar en el malalt. En aquests moments, estam intentant trobar quines són les molècules més importants d’aquesta via de senyalització per tal de poder atacar els tumors en aquest estadi de resistència a castració i per tal de poder predir millor quan es donarà aquesta resistència.

Respecte al càncer de pulmó, vam començar a treballar amb aquest tipus de càncer per tal d’implementar una nova eina diagnòstica que s’anomena biòpsia líquida. Consisteix a analitzar les mutacions que es donen en els tumors de manera no invasiva fent servir una mostra de sang. Fins ara aquestes mutacions es detecten a partir de la mostra tumoral i s’ha d’operar als pacients per accedir al tumor i aconseguir les biòpsies amb les consegüents complicacions i molèsties que pot ocasionar als pacients. La informació que s’obté de les biòpsies és essencial per a determinar si els pacients es poden beneficiar de determinats tractaments dirigits contra aquestes mutacions. A vegades, les biòpsies no es poden aconseguir o són insuficients. Per resoldre aquests inconvenients i per minimitzar les intervencions quirúrgiques s’està fent un esforç en implementar la biòpsia líquida que permetria poder analitzar les mutacions amb una simple mostra de sang.

Quins avanços en la investigació en càncer heu aconseguit com a grup?

En el camp dels sarcomes, hem publicat un article d’investigació en el que hem pogut demostrar que la inhibició de la via de Wnt/beta-catenina disminueix el creixement de sarcomes de parts blanes. Hem realitzat experiments in vitro amb cèl·lules tumorals en cultiu a les quals tractàvem amb fàrmacs contra aquestes molècules. Aquest tractament disminuïa el creixement de les cèl·lules tumorals i augmentava l’efecte de la quimioteràpia que es fa servir actualment per a tractar els pacients amb sarcomes.

Pel que fa  a la biòpsia líquida en càncer de pulmó, hem pogut posar a punt una tecnologia puntera que ha permès detectar mutacions en el gen EGFR i poder monitoritzar la resposta dels pacients mutats als inhibidors tirosina cinasa. A més, hem pogut detectar les mutacions de resistència, contribuint a detectar de manera precoç quan els pacients deixen de respondre al tractament.

Un estudi de la Conselleria de Salut revela que de les 6.643 morts que es produïren a Balears l’any 2016, un total de 2.080 varen ser causades per tumors. O el que és el mateix 3 de cada 10 persones moren a causa d’un càncer a les Illes. Quina creu que és la línia a seguir per reduir aquestes xifres?

El futur de l’oncologia passa per la detecció precoç del càncer i la prevenció que permetria detectar els tumors en els seus estadis inicials i actuar per curar als pacients. Per a la detecció precoç del càncer són bàsics bons sistemes de cribatge poblacionals com les mamografies per al càncer de mama i el test de sang oculta en femta per al càncer colorectal. A més, s’està investigant per obtenir bons biomarcadors més precisos que es puguin detectar en mostres de sang. Per altra banda, també són molt importants els avenços que s’estan fent en les noves teràpies com la immunoteràpia que pretén activar el sistema immune del pacient per a destruir les cèl·lules tumorals i està donant molts bons resultats en melanoma i càncer de pulmó.

Segons l’OMS entre el 30% i el 50% dels càncers es poden prevenir adoptant hàbits saludables com evitar el consum del tabac que provoca aproximadament el 22% de totes les morts per càncer. Aquestes dades demostren que molts cops és millor prevenir que curar…

Exacte, està demostrat que la incidència de càncer és més elevada en països occidentals a causa del sedentarisme, mals hàbits alimentaris, consum de tabac, etc. Per tant, a part del que comentàvem de possibles millores pel tractament i detecció del càncer també és cabdal la prevenció incentivant hàbits de vida saludables.

El càncer és la segona causa de mort a escala global, va ser responsable de 8,8 milions de morts l’any 2015. Atenent prediccions poblacionals es calcula que el nombre de morts produïdes per tumors augmentaran a més de 14 milions l’any 2035. Amb aquestes xifres tan desencoratjadores ens podria aportar una mica de llum?

Efectivament la incidència de càncer augmentarà en els pròxims anys, ja que és una malaltia lligada a l’envelliment i en la població occidental estem patint un envelliment de la població.  Cal destacar, però, que s’ha avançat moltíssim en la darrera dècada en el coneixement molecular del càncer i en el tractament dels tumors de manera que actualment es curen un 60% dels casos. A algunes patologies els avanços han estat més importants que en altres, com per exemple el càncer de mama actualment té una curació de més del 85%.

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora
A %d blogueros les gusta esto: