Entrevista a la Dra. Catalina Crespí, responsable de la plataforma de Citometria i Cultius Cel·lulars de l’IdISBa

Entrevistem a la Dra. Catalina Crespí Bestard responsable de la plataforma de Citometria i Cultius Cel·lulars de l’IdISBa. La plataforma està situada als mòduls I i F de la planta -1 de l’Hospital Universitari Son Espases.

Quina és la seva funció a la plataforma de Citometria i Cultius Cel·lulars?

Com a responsable de la plataforma de Citometria i Cultius Cel·lulars de l’IdISBa, don suport als grups d’investigació que tenen projectes on s’estudien les cèl·lules. Com sabeu, les cèl·lules són la unitat fisiològica de la vida, per tant el seu estudi ens permet entendre molts dels processos que afecten els éssers vius.

A la plataforma, tenim equips que ens ajuden a estudiar les cèl·lules com els citòmetres, on podem estudiar les seves propietats mitjançant marcadors fluorescents, i també tenim sales de cultius cel·lulars que ens permeten cultivar-les in vitro, per després realitzar tot tipus d’anàlisis (de genòmica, proteòmica, …).

Quins són els principals serveis que oferiu?

Els serveis que oferim dins del camp de la citometria van des de la preparació de mostres  fins a la separació cel·lular, passant per l’immunofenotip (marcatge amb anticossos), estudi del cicle i funcionalitat cel·lular, proliferació, apoptosi…

Dins el camp dels cultius cel·lulars oferim l’ús d’incubadores i cambres per a cultius primaris i manteniment de línies cel·lulars. També tenim aparells per a disgregar teixits, d’electroporació, comptatge de cèl·lules, monitoratge en temps real de la proliferació i migració cel·lular…

De tota aquesta llarga llista de cartera de serveis quins són els que més demanden els investigadors?

Actualment, tenim una important demanda de separació cel·lular, això consisteix a seleccionar, una a una el tipus de cèl·lula que volem separar mitjançant marcadors fluorescents (aquests poden marcar diferents proteïnes, per exemple, per seleccionar un tipus concret de limfòcit).  Tot això a velocitats de fins a 20.000 cèl·lules/segon i amb pureses que arriben al 99%. Aquest darrer any, hem fet per primera vegada clonatge de cèl·lules, o sia, sembrar una única cèl·lula en cada un dels pouets d’una placa de cultius.

També tenim molta demanda d’ús de les sales de cultius, ara tenim en marxa 3 sales de cultius amb un total de 6 incubadors. En el citòmetre analitzador el que més s’utilitza és l’estudi del cicle cel·lular i l’apoptosi.

Amb l’equipament amb què compta la plataforma, quins tipus d’estudis es poden fer?

A la plataforma comptam amb equipament per a cultius “in vitro” on podem tenir molt de control sobre les mostres cel·lulars. A part, la citometria és molt versàtil i de cada vegada surten més aplicacions. Tradicionalment, la citometria es va començar a utilitzar per a estudis immunològics, ja que les cèl·lules sanguínies es troben aïllades i no es necessiten protocols complicats per analitzar-les. Es va començar fent anàlisis sobre la proporció de diferents poblacions de limfòcits (per exemple, en la infecció per HIV, l’anàlisi dels CD4 es fa per citometria), però a poc a poc, s’ha anat utilitzant cada vegada per a més tipus d’anàlisis diferents en molts de camps com hematologia, oncologia, inflamació i biologia cel·lular.

Per altra part, en comparació amb els mètodes bioquímics d’anàlisis cel·lular, on s’obté un resultat promig de tota la mostra, la citometria de flux és capaç de proporcionar una informació quantitativa sobre cada cèl·lula en particular i permet identificar en una mostra subpoblacions de cèl·lules diferents, fins i tot, quan estan en molt baixa proporció. També ens dóna informació sobre múltiples paràmetres a la vegada, fins a 8 diferents marcadors entre fluorescència i altres (mida i complexitat cel·lular). Amb aquests marcadors podem analitzar: expressió de diferents proteïnes que ens permeten veure el subtipus cel·lular, l’activació, la resposta a un estímul…; i altres marcadors de funcionalitat com proliferació, apoptosi, calci intracel·lular…

Quin procediment s’ha de seguir per tal de poder utilitzar els serveis que la plataforma de Citometria i Cultius Cel·lulars ofereix?

Com a les altres plataformes de l’Institut, disposam d’un formulari que es pot enviar des de la mateixa web per sol·licitar el servei. Una de les meves funcions, consisteix a donar assessorament als investigadors per mirar d’optimitzar el disseny de l’experiment i també ajudar en el maneig dels equips i en la compra dels reactius. És molt important seleccionar bé els anticossos que volem utilitzar en el citòmetre, ja que s’han de seguir unes regles de compatibilitat (amb l’equip i entre ells) i no sempre és fàcil, és millor sempre abans consultar amb qualque expert. Jo estic disponible a la plataforma per a qualsevol consulta que es vulgui fer-me pel que fa a disseny experimental o reactius a utilitzar.

Com es pot traslladar la investigació que duu a terme la plataforma al diagnòstic i tractament dels pacients?

Com he dit abans, en el camp de la immunologia ja fa temps que s’utilitza la citometria dins el camp del diagnòstic de l’HIV, també d’immunodeficiències i malalties oncohematològiques. En la plataforma, s’ha fet feina en diversos projectes sobre immunodeficiències (malalties rares on el sistema immunològic no funciona correctament) que esperam que es tradueixi en un millor diagnòstic i tractament d’aquests pacients. Dins el camp de l’oncologia, es pot avaluar l’efecte dels tractaments de quimioteràpia i tractaments biològics sobre models de cèl·lules procedents de línies tumorals, el que pot dur a conèixer els mecanismes d’acció d’aquests tractaments i seleccionar teràpies més personalitzades. També s’ha fet feina en altres projectes en el camp de les cèl·lules mare, cèl·lules supressores, inflamació…

També en camps més bàsics, encara que segurament sigui a més llarg termini, hi ha projectes molt prometedors, com per exemple, en el camp de la lipidòmica i les neurociències.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora
A %d blogueros les gusta esto: