Entrevista a Joan Bestard, estudiant predoctoral de l’IdISBa

Entrevistem a Joan Bestard Escalas, estudiant predoctoral i membre del grup Lípids en Patologia Humana de l’IdISBa. El títol de la seva tesi és: “El paper dels lípids de membrana en la diferenciació del còlon revelat per espectrometria de massa acoblada a imatge: l’àcid araquidònic més enllà de la inflamació”

 

Quina és la seva funció en el grup de Lípids en Patologia Humana de l’IdISBa?

Com estudiant predoctoral la meva funció és la de dur a terme experiments adreçats a avançar algunes de les línies d’investigació del grup. La meva feina està centrada en la investigació del càncer de còlon i de com els lípids ens poden servir com a marcadors d’aquesta malaltia, i com podem actuar sobre ells per tractar-la.

 

Quina novetat aportarà la seva tesi doctoral?

En la meva tesi hem analitzat com els lípids participen en el funcionament del còlon i com canvien en els estadis primerencs del càncer de còlon.

Hem pogut comprovar com analitzant aquest tipus de molècules podem diferenciar clarament entre teixits sans i malalts. Però el més important, i en això estam treballant, és obtenir marcadors en sang d’aquestes fases primerenques. Si això sortís bé implicaria que seríem capaços d’identificar quines persones s’haurien de sotmetre a una colonoscòpia abans que apareguin signes més avançats i perillosos del càncer.

Per altra banda, els canvis que hem vist al còlon ens han permès obrir una nova línia d’investigació. Actualment, usam un model on a partir de cèl·lules mare del còlon de pacients podem fer créixer “petits colons” permetent-nos modificar el seu metabolisme. Malgrat que aquesta línia és molt primerenca, la nostra esperança és que gràcies als nostres descobriments sobre els lípids puguem millorar la seguretat i  l’eficiència de teràpies antitumorals i de fàrmacs antiinflamatoris.

 

Una vegada aconseguit el doctorat cap on pensa dirigir la seva carrera?

Es pot dir que als científics se’ns obliga, o en tot cas se’ns encoratja, a fer part de la nostra carrera fora del centre on ens hem format. Aquest fet, no és especialment dolent, ja que ens força a sortir de la nostra zona de confort.

Dit això, la meva intenció és continuar dins la carrera investigadora en un altre centre d’investigació per acabar de formar-me. I si pot ser després tornar a Mallorca com a investigador postdoctoral senior o com a investigador principal d’un nou grup.

En tot cas, tenc bastant clar que continuaré investigant dins l’àmbit biosanitari. M’agrada que els meus resultats aportin un granet d’arena per a la salut de la gent.

 

Que li aconsellaria a un recent graduat a l’hora de matricular-se als programes de doctorat? 

La carrera com investigador implica fer coses que mai ningú ha fet, per tant, és inevitable fallar, no una, sinó múltiples vegades. Cada error que cometem ens ensenya com no hem de fer una cosa i per tant, a cada error comès, som un poquet més bons. El meu consell és no frustrar-se amb els errors i continuar endavant. Fer ciència és un procés molt lent i no surt rentable passar-se molt de temps sense desconnectar. Al ser una feina tan personal, on ens prenem els nostres esforços i resultats com una cosa molt íntima és molt habitual fer feina els caps de setmana, i endur-te’n feina durant vacances. Aquest fet provoca que a la llarga ens cansem i ens frustrem, i disminueixi la nostra eficiència a la feina, per tant, és important que ens agradi la nostra feina, que li dediquem hores i de tant en tant plorem un poc d’esgotament; però no hem de deixar que la feina ens afecti a la nostra salut ni ens permeti tenir un mínim de benestar emocional.

Un altre consell que em sembla crucial és donar suport i deixar que els teus companys et recolzin. El fet de poder fer feina a un institut on saps que pots demanar un reactiu o un favor a qualsevol company, malgrat que no sigui del teu grup d’investigació, és impagable. Crec que és molt important cultivar bones relacions amb els companys, facilita molt el funcionament, ajuda a anar a fer feina amb bona disposició, i sobretot, ajuda tenir algú que et vol escoltar quan fa tres mesos que intentes obtenir uns resultats que no hi ha manera d’aconseguir.

 

Quins avantatges té fer la tesi doctoral a un Institut d’Investigació Sanitària?

El principal avantatge és la presència d’infraestructures i personal que t’ajuda a realitzar la teva feina. Poder accedir a material de l’Institut i de l’Hospital ens permet no haver de comprar molts d’aparells que serien pràcticament impossibles d’aconseguir per un grup d’investigació tot sol.

Per altra banda, ens permet estar en contacte amb l’àmbit sanitari, que ens ajuda a comprendre quines són les necessitats biomèdiques de la societat. Pot ser una investigació bàsica que fa un compost sobre una proteïna en concret ens duria molts d’anys d’investigar i ens semblaria molt interessant, però l’aplicabilitat als pacients seria baixa. En canvi el contacte amb el personal sanitari “ens posa els peus a terra” i ens orienten sobre quines eines són més interessants de desenvolupar per resoldre un problema biosanitari.

 

Que és el més positiu de fer una tesi i que és el més difícil?

Per a mi el més positiu és fer feina d’alguna cosa que t’agrada. Invertim anys de feina per obtenir uns resultats després d’innumerables errades. Sona molt ingrat, però de fet veure que tant d’esforç dóna fruit, i sobretot saber que els teus resultats ajudaran, al manco, a augmentar el coneixement de la natura és molt gratificant. Per altra banda, a causa de congressos i estades, no només podem, sinó que és altament convenient que viatgem per tot el món. Fent ciència viatges molt.

El més difícil sol ser lidiar amb temes que no són estrictament la nostra feina. Ja que quasi tot el finançament que obtenim és públic se’ns exigeixen uns controls a vegades frustrants pels repetitius que són. El fet d’haver de passar-nos setmanes senceres per preparar papers per optar a beques o justificar-nos fa que no poguem produir ciència al ritme que voldríem. Malgrat això, és un mal necessari, ja que com a qualsevol àmbit sempre hi ha gent que voldria fer trampes i intenta enganar aquests controls. Però estaria bé que es poguessin reduir o agilitzar més.

 

Com veu la investigació a Balears des de la perspectiva d’un predoc?

Fa uns anys diria que negre, actualment diria que grisa i amb visos de tirar cap a blanc. Durant molts anys hem estat pràcticament a la cua d’inversió en investigació d’Espanya. Però he de dir que els darrers anys això ha començat a canviar. No només rebem més finançament, cosa que és imprescindible, sinó que s’estan donant les passes perquè ser investigador biosanitari a les Balears pugui ser una feina ben remunerada amb garanties d’estabilitat. Això no només implica l’increment en el finançament, sinó que s’està fent molta feina perquè els investigadors tenguem un bon suport administratiu.

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Crea tu página web en WordPress.com
Empieza ahora
A %d blogueros les gusta esto: